Difference between revisions of "The Habitat Preliminary Model"

From Sustainability Projects Wiki
Jump to: navigation, search
(Created page with "This is a cardboard model used to illustrate The Habitat design. All aspects of this design is open for revision, however we see this structure as meeting the following objec...")
 
Line 16: Line 16:
 
The basic structure of the Habitat formed using four (4) x 40" or 12meter High Cube Shipping Containers
 
The basic structure of the Habitat formed using four (4) x 40" or 12meter High Cube Shipping Containers
 
Four (4) Additional posts will be welded into the Ground Floor Containers, one container width from each end, on the inner walls.
 
Four (4) Additional posts will be welded into the Ground Floor Containers, one container width from each end, on the inner walls.
 +
== Basic Structure - With Roof ==
 +
[[File:2. Basic Structure and Roof-small.jpg|600px]]
 +
 +
This roof will enable work to continue such as top floor walls and flooring to take place in all weather.
 +
This Roof design is likely to change to accommodate more solar collection, small southern clerestory windows (for light not sun) and a Viewing deck on the southern container roof. 
 +
== Addition of internal floor, and Verandas ==
 +
[[File:3. Floor and Verandas-small.jpg|600px]]
 +
 +
Verandas to extend additional 1.6 meters to make verandas 4m in depth and 12meters long.
 +
The Internal floor will include a stair case, and or light wells to the ground floor.
 +
== North East view - With Top complete ==
 +
[[File:4._Top_Complete_NE-small.jpg|600px]]
 +
 +
Note: Top Floor Veranda roofs do not extend to the North East corner, to permit early morning sun to enter Kitchen and Lounge
 +
== North West view - With Top complete ==
 +
[[File:5. Top complete NW-small.jpg|600px]]
 +
 +
== Northern view - With Top complete ==
 +
[[File:6. Top complete North-small.jpg|600px]]
 +
 +
== Southern view - With Top complete ==
 +
[[File:7. Top Complete South-small.jpg|600px]]
 +
 +
== Next Steps ==
 +
You can see from the above "Top complete" that substantial shelter is now afforded. Eventually additional northern and southern walls will be installed at ground level.
 +
The Project intends Evolve "the Habitat" from this condition going forward, see "[[Evolutionary Design]]".

Revision as of 16:52, 22 March 2016

This is a cardboard model used to illustrate The Habitat design.

All aspects of this design is open for revision, however we see this structure as meeting the following objectives;

  • Using recycled Materials
  • Rapid build and roof installation
    • Permitting Projects to start and continue rapidly
    • Protect participants from Sun and Rain
  • Minimise work required to lock up stage (top Floor)
  • Provide the total volume and floor space to permit multiple projects
  • Provide the total volume and floor space to provide accommodation, workshop, gallery and studio requirements.

Preliminary Model Photos (See Below for caption)

Basic Structure

1. Basic Structure-small.jpg

The basic structure of the Habitat formed using four (4) x 40" or 12meter High Cube Shipping Containers Four (4) Additional posts will be welded into the Ground Floor Containers, one container width from each end, on the inner walls.

Basic Structure - With Roof

2. Basic Structure and Roof-small.jpg

This roof will enable work to continue such as top floor walls and flooring to take place in all weather. This Roof design is likely to change to accommodate more solar collection, small southern clerestory windows (for light not sun) and a Viewing deck on the southern container roof.

Addition of internal floor, and Verandas

3. Floor and Verandas-small.jpg

Verandas to extend additional 1.6 meters to make verandas 4m in depth and 12meters long. The Internal floor will include a stair case, and or light wells to the ground floor.

North East view - With Top complete

4. Top Complete NE-small.jpg

Note: Top Floor Veranda roofs do not extend to the North East corner, to permit early morning sun to enter Kitchen and Lounge

North West view - With Top complete

5. Top complete NW-small.jpg

Northern view - With Top complete

6. Top complete North-small.jpg

Southern view - With Top complete

7. Top Complete South-small.jpg

Next Steps

You can see from the above "Top complete" that substantial shelter is now afforded. Eventually additional northern and southern walls will be installed at ground level. The Project intends Evolve "the Habitat" from this condition going forward, see "Evolutionary Design".